Новости

Younge Audience Awards -European Film Academy

Younge Audience Awards -European Film Academy

Во недела 13.11.2022.Учениците од VII,VIII, IX -заедно со наставниците по музичко беа за оценување на новите филмови во Younge Audience Awards -European Film Academy. Te diellen me 13.11.2022.Nxënësit e klasave VII,VIII,IX - së bashku me arsimtarën e...

Награда за ученикот Бодан Лазаревски од V-2

Награда за ученикот Бодан Лазаревски од V-2

Ученикот Бодан Лазаревски од V-2 одделение под менторство на одделенскиот наставник - Вита Трајческа, освои III (трета) награда на ликовниот конкурс кој го организира глобалниот едукативен портал Baalroom.com  https://baalroom.com/  Тема: Ноќ на вештерките...

Посета на мобилниот парламентарен караван

Посета на мобилниот парламентарен караван

Денес наставникот по граѓанско образование Адурим Лута заедно со учениците Зана Жута,Сара Иса,Анда Кица,Лина Абдулаи,беше во посета на мобилниот парламентарен караван. Sot arsimtari i Arsimit Qytetar Adhurim Luta, me nxënëset Zana Zhuta, Sara Isa, Anda...

Посета на Археолошкиот музеј во Скопје

Посета на Археолошкиот музеј во Скопје

Учениците од VI-3, VI-4, заедно со наставникот по Историја Адурим Лута реализират посета во Археолошкиот музеј Скопје. Nxënësit e klasave VI - 3, VII - 4, së bashku me arsimtarin e Historisë Adhurim Luta, realizuan vizitë Muzeut Arkeologjik në...

Честит празник општина Карпош!

Честит празник општина Карпош!

Општина Карпош денови слави,учениците од ООУ Братство-Скопје садници садат. Акцијата е помогната од родители на ученици во нашето училиште. Благодарност до родителите. Честит празник Општина...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт