Новости

Посета на Француски Институт со учениците од 6/1 и 6/2 одд. и  наставниците Благица Атанасовски (наставник по француски јазик) и Катерина Лазаровска Ефтимовска

Посета на Француски Институт со учениците од 6/1 и 6/2 одд. и наставниците Благица Атанасовски (наставник по француски јазик) и Катерина Лазаровска Ефтимовска

На 17.10 .2022 се рализираше посета на Француски Институт со учениците од 6/1 и 6/2 одд. и наставниците Благица Атанасовски (наставник по француски јазик) и Катерина Лазаровска Ефтимовска (класен раководител). Посетата беше реализирана во рамките на...

Oдбележување на 21 Септември Меѓународниот ден на мирот

Oдбележување на 21 Септември Меѓународниот ден на мирот

По повод Меѓународниот ден на мирот 21 Септември учениците од ООУ,,Братство" го одбележаа денот на мирот и притоа упатија пораки за мир,толеранција и соживот.Со пуштање балони,испишување пораки за мир,и боење на гулаби како симбол на мирот,децата ни...

„World Scholars Cup“или „Светски куп на ученици-научници“

„World Scholars Cup“или „Светски куп на ученици-научници“

Во втората половина на август во Прага се одржа меѓународниот натпревар по знаење и критичко мислење „World Scholars Cup“, или во неофицијален превод „Светски куп на ученици-научници“, на кој успешно учествуваа и пет екипи од Северна...

Општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение

Општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение

За да ги мотивира основците од десетте училишта на своја територија, општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение. Висината на стипендијата ќе изнесува 2.500 и 3.000...

Постигнати резултати од натпреварот по математика

Постигнати резултати од натпреварот по математика

Учениците натпреварувачи од шесто одделение постигнаа одлични резултати на натпреварите по математика Општински натпревар Теодор Цикарски - I награда Благој Цветковски - III награда Матеј Цветковски - Пофалница Регионален натпревар Благој Цветковски - III...

Денови на електротехниката

Денови на електротехниката

Во деновите 11 и 12.5.2022 година во просториите на СЕТУГС,,Михајло Пупин"-Скопје се одржа IX-та по ред манифестација ,,Денови на електротехниката".Присуствуваа голем број на основни училишта од град Скопје,како и нашето училиште и за првпат  годинава и...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт