Новости

Прифаќање на различностите

Прифаќање на различностите

Учениците од ООУ,, Братство" Скопје дадоа подршка за прифаќање на различностите и подршка на децата со аутизам .Среќни сме што на ваков начин да испратиме пораки во целото општество за поткревање на...

Eдукативно предавање

Eдукативно предавање

На ден 5.4.2022 ученичките од VI-1 и VI-2 одделение следеа едукативно предавање за пубертетот од Програмата Аlways имплементирана од страна на Агенцијата Grey WorldWide oд Скопје и...

,,И јас имам глас”-Детски права

„ И јас имам глас “ –  Детски права Во нашето училиште ООУ „ Братство “ се реализира проект насловен  „ И јас имам глас “ преку Фодацијата „ Чекор по чекор “ каде што учествуваат одговорни наставници и ученици од паралелки на македонски и албански наставен...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт