Новости

Хуманитарна акција под мотото ,,Подај рака донирај за твојот сосед”

Хуманитарна акција под мотото ,,Подај рака донирај за твојот сосед”

Во периодот од 16.12.2021 година до 22.12.2021 ООУ,, Братство” учествуваше во хуманитарна акција под мотото ,, Подај рака, донирај за твојот сосед". Благодарност до родителите и учениците кои несебично помогнаа во донирање на преханбени и хигиенски...

Училишна квизотека 2021

Училишна квизотека 2021

Учество во квизотека организирана од страна на Детскиот културен центар ,,Карпош" и опфаќа тематика од школските активности и општи познавања.Ученици кои учествуваа од нашето училиште се Бисера Гирова од VII-1,Благоја Ангелов VIII-1 и Ерзана Салиу IX-2 под...

Работилница на преставниците од Ученички парламент и педагогот

Работилница на преставниците од Ученички парламент и педагогот

На ден 10.12.2021 година се спроведе работилница со преставниците на Ученичкиот парламент во соработка со педагогот на училиштетот.Работилницата се реализираше на тема:Техники на учење на двата наставни јазици од страна на ученичките Ања Велковска  и...

Едукативен час на Пакомак и 4СЕЛЕКТ

Едукативен час на Пакомак и 4СЕЛЕКТ

ЕКОМЕН, ги посети учениците од ООУ,,Братство’’ во општина Карпош. Преку презентација за учениците од IV до IX и едукативен час за помалите дечиња со присуството на ЕКОМЕН кој презентираше како да се чува животната средина и како да го селектираме отпадот за поубава и...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт