Новости

Oдбележување на Недела на Децата

Oдбележување на Недела на Децата

ООУ „БРАТСТВО“ -- КАРПОШ Скопје Првата полна седмица на месец октомври е седмица посветена на децата од целиот свет. Тоа е недела која не обврзува да го свртиме целото свое внимание кон Нив, нашите најмали и мајмили –ДЕЦАТА. Недела која почнува со најубавиот СВЕТСКИ...

“Карпошови семејни спортски игри”

“Карпошови семејни спортски игри”

"На ден 30.09.2023година на фудбалското игралиште "Алумина" во општина Карпош за прв пат се одржаа "Карпошови семејни спортски игри" на кои што учествуваа учениците од прво до шесто одделение од нашето училиште заедно со нивните родители. Целта на овој спортски...

Насмевка за сите деца  -Buzëqeshje për gjithë fëmijët

Насмевка за сите деца -Buzëqeshje për gjithë fëmijët

Oдбележување на 21 Септември Меѓународниот ден на мирот По повод Меѓународниот ден на мирот 21 Септември учениците од ООУ,,Братство” го одбележаа денот на мирот и упатија пораки за мир,толеранција и соживот со испишување пораки за мир,и боење на гулаби како симбол на...

Среќен почеток на нашите првачиња

Среќен почеток на нашите првачиња

Среќен почеток на Вашите и нашите првачиња! Првиот училишен ден осамна со весела раздвиженост,подавање раце за некои поранешни,а за некои многу нови другарства. Среќна и успешна учебна година ви посакуваат вработените во...

MИО РАБОТИЛНИЦА

MИО РАБОТИЛНИЦА

Соработката со МИО активности со нашето партнер училиште продолжи. Во дворот на ООУ ,,Вера Циривири-Трена” се реализира следната работилница под насловот ,,Уметноста не спојува,, преку која учениците непосредно се запознаа со грнчарскиот занает. Имаа можност...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт