Новости

Mио Активност

Mио Активност

Вчера на 4 мај, во нашето училиште ООУ ,,Братство,, се одржа активност со МИО содржина со партнер училиштето ООУ ,,Вера Циривири- Трена,,. Согласно планираната стратегија за меѓуетничка интеграција во образованието на МИО, учество на младите од Општина Карпош за...

Денови на електротехника

Денови на електротехника

Од 2.05. до 5.05. во СЕТУ "Михајло Пупин Се одржа Денови на електротехника .Учествуваа Берина Елезовиќ, Бојана Лазаревска и Благоја Ангелов со наставникот Петре Крстески                  ...

Работилница ”Биотехнологија во мојот свет”

Работилница ”Биотехнологија во мојот свет”

На ден 03.05.2023 година ученици од VIII-3 VIII-4 IX-3 заедно со наставничката по биологија и хемија Гилсер Абдула учествуваа на работилницата ''Биотехнологија во мојот свет '' која се одржа во СУГС - ''Мариа Кири Склодовска'' -Скопје. Учениците имаа чест да...

MИО АКТИВНОСТ

MИО АКТИВНОСТ

Во нашето училиште ООУ „Братство,“ во соработка со Општина Карпош и партнер училиштето ООУ „Вера Циривири Трена“, беше реализирана заедничка МИО активност под мотото „Празници сите заедно празнуваме, баклава сукаме и јајца вапцуваме!“ Се подготвуваше традиционална...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт