Новости

Активности од проектот „ И јас имам глас “ во ООУ „ Братство“ – Скопје на 21.11.2018 година во соработка со Фондација за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“- Македонија.

Активности од проектот „ И јас имам глас “ во ООУ „ Братство“ – Скопје на 21.11.2018 година во соработка со Фондација за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“- Македонија.

Активности од проектот „ И јас имам глас “ во ООУ „ Братство“ - Скопје на 21.11.2018 година во соработка со Фондација за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“-...

Oбука на тема “Зајакнување на капацитетите на училиштата за инклузивно образование”

Oбука на тема “Зајакнување на капацитетите на училиштата за инклузивно образование”

Од 14 до 16.01.2019 година Директорот,педагогот,психологот и сите одделенски и предметни наставници во ООУ"Братство"-Скопје учествуваа на обука на тема "Зајакнување на капацитетите на училиштата за инклузивно образование" организирано од страна на БИРОТО...

ООУ „БРАТСТВО“ ПРИМЕР ЗА ИНТЕРКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ

ООУ „БРАТСТВО“ ПРИМЕР ЗА ИНТЕРКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ

Денеска ООУ „Братство"-Скопје, како партнер училиште на НДЦ Скопје, единствено училиште во Општина Карпош каде што се имплементира Концепцијата за интеркултурно образование на МОН, беше посетено од г-дин Геир Хакон Јахонсен-прв секретар на...

Еко Акција на ООУ,,Братство“

Еко Акција на ООУ,,Братство“

По повод Денови на Општина Карпош, денес во ООУ „Братство“ - Скопје, се спроведе Еко акција за чистење на училишниот двор, на која учествуваа вработените и учениците....

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт