Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Податоци во бројки

Податоци за училиштето

Повеќе податоци за училилиштето изразено во бројки

Површина на објектот во метри 2

Површина на дворот во метри 2

Број на паралелки

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

.

Новости

Посета на Собрание на Р.С.М

Посета на Собрание на Р.С.М

На ден 21.12.2022 година учениците од V3 и V4 со одделенските раководители беа во посета на Собранието на Р.С.М.Учениците имаа можност да се запознаат со историјатот на Собранието и Собраниската...

Ученичка Квизотека

Ученичка Квизотека

Учениците Софија Јаревска, Благоја Ангелов и Никола Лазаровски успешно го претставија нашето училиште со освојување прво место на ученичка ,,Квизотека" организирана од Пионерски дом...

Посета на Ботаничката градина при ПМФ

Посета на Ботаничката градина при ПМФ

Денеска учениците од III 2 одделение ја посетија Ботаничката градина при ПМФ и се доедуцираа за растителниот свет во и надвор од Македонија, гледаа делови од растенијата на микроскоп и се запознаа и со бамбусот кој може и расне и кај...

Интернационален натпревар-Дабар 2022

Интернационален натпревар-Дабар 2022

Дабар е интернационален предизвик (еден вид натпревар),  кој има за цел да ја промовира информатиката и сродните науки. Истиот се организира во повеќе држави, и е еден од најпопуларните натпревари во светот.28 ученици од  нашето училиште од VI-IX земаа учество:Овој...

Посета на Државен Архив во Скопје

Посета на Државен Архив во Скопје

Посета на Државен Архив во Скопје, Наставникот по Историја Адурим Лута заедно со учениците од VIII - 4. Sot u realizua vizitë në Arkivën shtetëror në Shkup. Mësimdhënës i lëndës së historisë Adhurim Luta, dhe nxënësit e klasës VIII -...

Воннаставни активности за поттикнување на демократската клима

Воннаставни активности за поттикнување на демократската клима

Во периодот од 14.11.2022 до 23.11.2022 ООУ,,Братство" се спроведоа вонаставни активности за поттикнување на демократската клима-Отворен ден за граѓански образование со ученици од VIII и IX одделение во организација педагогот-Марина Хаџипанзова и наставникот по...

Корисни линкови

Контакт

Адреса: Ул. „Московска - 18 Скопје

Споделете на:

Телефон: 02 3077 889 / 078 447 840

 

Email: ou_bratstvo@yahoo.com