Новости

Посета на Народен музеј Велес, Спомен Костурницата, Спомен  куќата на Кочо Рацин

Посета на Народен музеј Велес, Спомен Костурницата, Спомен куќата на Кочо Рацин

"На ден 30.09.2023година на фудбалското игралиште "Алумина" во општина Карпош за прв пат се одржаа "Карпошови семејни спортски игри" на кои што учествуваа учениците од прво до шесто одделение од нашето училиште заедно со нивните родители. Целта на овој спортски...

Мио активност под мотото ,,Дружба без граници,,

Мио активност под мотото ,,Дружба без граници,,

На ден 12.10.2023 во дворот на ООУ,,Вера Циривири-Трена,, се одржа активност под мотото ,,Дружба без граници,, согласно стратегијата за мултиетничка интеграција во образованието.Засадувањето на различни растенија беше главната активност на оваа средба придружена со...

Работилница за запознавање со македонски народни музички инструменти со Стефче Стојковски

Работилница за запознавање со македонски народни музички инструменти со Стефче Стојковски

На ден 12.10.2023 година, учениците од II 1 и II 2 одделение присуствуваа на работилницата за запознавање со македонски народни музички инструменти со Стефче Стојковски, музичар и музиколог на народни музички инструменти, директор на Народниот оркестар при МТВ....

Реализација на ликовна работилница на тема ,,Штедиме и другаруваме “.

Реализација на ликовна работилница на тема ,,Штедиме и другаруваме “.

Благодарност до родителката Мимоза Кука од НЛБ Банка Скопје за соработката со ООУ ,,Братство" .Денес таа како претставник од НЛБ Банка Скопје заедно со наставниците и учениците од трето одделение во летната училница во ООУ Братство реализираше ликовна работилница на...

Проектна презентација на претставници од „Конфуциј,“ институт при УКИМ за изучување на кинески јазик

Проектна презентација на претставници од „Конфуциј,“ институт при УКИМ за изучување на кинески јазик

На 9 октомври 2023 г., ООУ „Братство“-Карпош,Скопје беше домаќин на проектна презентација на претставници од „Конфуциј,“ институт при УКИМ за изучување на кинески јазик. Целта на овој образовен проект – поддржан од МОН и општина Карпош – е приближување на јазикот и...

Одбележување на денот на учителот

Одбележување на денот на учителот

"По повод 5 октомври, денот на наставникот во нашето училиште од страна на наставниците по физичко и здравствено образование беа организирани меѓуетнички забавни спортски игри со учениците од одделенска настава на македонски и албански јазик. Спортскиот дух, дружбата...

Добре дојдовте на веб страната на „ООУ Братство“

„ООУ Братство“ се наоѓа во срцето на градот, поточно во населбата Тафталиџе – Скопје.

ООУ „Братство“ е едно од постарите училишта во Општина Карпош.

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

За нас

Мисија и Визија

 

Мисија

Крираме,создаваме и негуваме образование со препознатлив интензитет,со што
му се овозможува на секој ученик да напредува во животот како комплетна
личност.

 

Визија

Училиштето ќе биде работилница во која ќе се создава модел за зајакнување на
комуникацијата, соработката и разбирањето на различните етнички заедници во
воспитно-образовниот процес.

За училиштето

Едно од постарите училишта во општина Карпош па и пошироко е основното училиште Братство кое се наоѓа во срцето на градот ,поточно во населбата Тафталиџе-Скопје.Ова училиште кое го носи  симболичното  име „Братство„е синоним за заедништво и соживот не само во градот Скопје туку и пошироко!

Историја на училиштето

Почетоците на основното училиште „Братство„ датираат уште од далечната1945 година кога училиштето започна со работа во селото Горно Нерези.Веднаш по ослободувањето во 1944 година се пристапи кон организирање на основното училиште. Наставата за учениците по македонски јазик започна во древниот манастир “Св Пантелејмон”, а за учениците по албански јазик, во џамијата во Селото Нерези.

Училиште со љубов и топлина

ООУ „Братство“

Корисни линкови

Контакт